Včera, dneska – treska

Treska v majonéze
Treska v majonéze Lukáš Grinaj

V Ázii jedia ľudia všeličo, psami počnúc, cez korytnačky a hady až po červíky. Ale naša držková je pre niektorých z nich fuj. Nevadí. Máme čo dať svetu. Dobrou treskou v majonéze pohrdne len málokto.

Pre nás je zvyčajne príjemnou spomienkou na mladosť a najmä študentské časy. Sme jedinou vnútrozemskou krajinou, ktorá to má k moru ďaleko, zato jedna z jeho základných pochúťok pochádza z mora.

Stačilo málo: Mrazená treska, majonéza, cibuľa, mrkva, ocot, prípadne kyslé uhorky a šťava z nich a soľ. Niekto pridáva aj horčicu a bobkový list. Po piatich minútach treba rybie mäso vytiahnuť z osolenej vriacej vody a vybrať z neho kosti. Potom ho do tej istej vody vrátiť spolu s mrkvou a ešte na štvrť hodinku variť. Nakoniec všetko vytiahnuť, posekať a zmiešať s majonézou.

Hotovo. Prvú tresku v majonéze údajne ktosi namiešal v niekdajšom bratislavskom podniku Ryba pri prístave. Labužníci tvrdia, že kvalita bežne kúpiteľnej tresky v majonéze rokmi klesá hlboko pod znesiteľnú hranicu tolerancie.

Je to fakt. Drastické držanie cien na čo najnižšej úrovni núti výrobcov uberať na kvalite.

Aj tí, z ktorých sa stali prísni vegetariáni, si našli cestu k tejto pochúťke. Majú k dispozícii falošnú tresku v ktorej je miesto ryby viac koreňovej zeleniny. Mimochodom: V niektorých veľkých obchodných reťazcoch predávajú už čosi ako hybrid medzi falošnou a naozajstnou.

25. marca 2013

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hod