Roztlčená pochúťka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Abgoush dizi, jedlo irán
Iránska pochúťka abgoush dizi je zaujímavá hlavne spôsobom servírovania. shutterstock

Pohostinní Iránci vás nechajú dovariť si populárne jedlo samých. Musíte si ho roztĺcť v mažiariku. Verte ale, že to stojí za to.

Abgoush dizi je zaujímavá iránska pochúťka hlavne vďaka spôsobu servírovania. V reštauráciách ho podávajú v keramických nádobách; kedysi ho v nich aj varili.

Hosť dostane tanier, lyžicu a mažiarik, a ako prílohu chlebovú placku alebo chlieb lavaš, tenký ako papier. Najprv si z keramickej nádoby naleje do taniera tekutú časť tejto špeciality a zje ju ako polievku. Hustejšiu časť si potom v mažiariku sám roztlčie na kašu a pochutnáva si na nej s chlebom.

Ak si chcete dizi pripraviť doma, namočte si deň dopredu fazuľu a šošovicu. Potom zlejte vodu, zalejte strukoviny novou vodou a každé zvlášť uvarte. Jahňacie mäso uvarte s cibuľou, soľou, čiernym korením, trochou kurkumy a trochou zmesi ostrého korenia, pokrájajte ho a posypte škoricou.

Uvarenú fazuľu a šošovicu vložte do tlakového hrnca, pridajte zelené korenie, okru a zemiaky a doogh, čo je iránska obdoba nášho kyslého mlieka, a varte na miernom ohni bez pokrievky. Keď sú zemiaky hotové, pridajte paradajkovú pastu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia