New York, Ňú Jórk II.: Mesto aj pre gurmánov

New York, Ňú Jórk II.: Mesto aj pre gurmánov
Mária Gezeová

Najesť sa v New Yorku nie je vôbec zložité. Stačí si ujasniť jedinú vec: po čom váš žalúdok túži. Amerika je známa svojimi veľkými a chutnými porciami a ponúka skutočne široké možnosti na uspokojenie gurmánskej vášne. Ak by ste mali náhodou typické slovenské nutkanie zbaliť si do servítky “lepeňák”, nerobte to. V New Yorku od hladu nezomriete.

Začať môžeme pri tom najjednoduchšom a typicky americkom jedle – hot dogu. Dá sa kúpiť na každom rohu Manhattanu za pár dolárov. Američania ho radi konzumujú všade a veľa. Chybou by bolo nespomenúť hamburgery. Tento “vynález” pochádzajúci z Nemecka našiel v Amerike svoj skutočný domov. Môžete ho skúsiť na všetky spôsoby, z rôznych druhov mäsa, ale niečo sa nájde i pre vegetariánov. Na tomto jedle sú “odchované” nielen deti a teenageri, ale často po ňom bez hanby siahnu aj biznismeni či dôchodcovia.

Ak hľadáte len niečo na zobnutie, určite vám neuniknú predavači popcornu alebo všade sa nachádzajúce pariace stánky s čerstvými praclíkmi. Toto suché, do mäkka upečené cesto posypané soľou, je však, ako jeden môj nemecký kamarát poznamenal, urážkou všetkých povestných nemeckých praclíkov. Ale Američanom zrejme chutia. K ďalším veľmi obľúbeným pouličným jedlám patria aj rôzne plnené tortilly a gyrosy s jahňacím, kuracím aleho hovädzím mäsom. Žalúdok zasýtia dostatočne, a to už za 5 dolárov. Navyše, newyorskí sprievodcovia radi odporúčajú toto jedlo ako absolútne bezpečné a nezávadné, aj keď tak častokrát nevyzerá. Sprievodcovia však nespomínaju jeden fakt: títo predavači si radi privyrobia tým, že sa “pomýlia” pri vydávani peňazí a to najmä keď turisti platia väčšími bankovkami. Pri kúpe môjho prvého a posledného praclíka som tiež prišla o pár mincí. No, asi som nemala platiť ten dvojdolárový praclík stodolárovou bankovkou.

Amerika miluje fastfood

[captionid=”attachment_2197″align=”alignright”width=”479″]MáriaGezeová[/caption]

K ďalším možnostiam stravovania sa v New Yorku je využitie povestných fastfoodov. Či už ide o chronicky známy McDonald, Burger King alebo KFC. K dispozícii sú však aj iné siete, ponúkajúce síce fastfood, ale na zdravý spôsob. Veľa šalátu, málo prepraženého oleja a k tomu nesmie chýbať jabĺčko alebo banán ako dezert. K takým patrí napríklad Američanmi obľúbený Panera Bread, kde je dostať okrem iného aj úžasné polievky všetkých druhov. Takisto Au Bon Pain, ktorý sa dá využiť popri nakupovani – a to rovno na Fifth Avenue. Turisti často navštevujú Starbucks, ak chcú niečo rýchle, zdravé a malé pod zub.Tu si totiž môžu vychutnať, ako hlása notoricky známy slogan: najlepšiu kávu v meste. Táto návšteva vás však vyjde na minimálne 10 dolárov. Pre bežného Európana je to však asi cenovo najprístupnejšia dávka kofeínu, ktorá sa dá v USA zohnať. Aj keď – dať za kávu v priemere 4 doláre, je na uváženie aj pre zarytého kávičkára. Mnohí preto volia pre peňaženku menej bolestnú návštevu Dunkin Donnuts, kde si ku káve môžu dopriať nadýchaný donnut, muffin alebo iné sladké dobroty.

Za veľa peňazí, málo muziky

Ak ste si prišli New York užiť naozaj do sýta a máte chuť na niečo skutočne špeciálne a jedinečné, môžete navštíviť mnohé luxusné reštaurácie. Stačí si len vybrať podľa druhu jedla, národných špecialit, rôznych štýlov, lokality, a prípadne aj celebrít, ktoré môžete stretnúť pri vedľajšom stole. Na výber sú africké, grécke, ruské, francúzske, indické, ale aj slovenské reštaurácie. A samozrejme kuchyne všetkých ostatných krajín. Nie je raritou vidieť na jedálnom lístku vtáčie mäso emu, nosorožca alebo nevídano- neslýchané morské potvorky.

Takmer všetky exkluzívne reštaurácie vás príjmu až po rezervovaní miesta. A to v dostatočnom časovom predstihu. Očakávať môžete to najvyberanejšie jedlo, ktoré na tanieri pôsobí skôr ako umelecké dielo z galérie. Popasú sa určite hlavne vaše oči, žalúdok však často zostane kvôli veľkosti porcie poloprázdny. Jedlo je chutné, personál by však v mnohých prípadoch mal čo doháňať. Pre Európana je takmer neprijateľné, ak vám čašník berie tanier, pokiaľ nemáte zložený príbor. V Amerike je to štandardom aj v tých honosnejších reštauráciách. Inak je obsluha starostlivá a pozorná. Samozrejmosťou je čistá voda s ľadom a predjedlo zdarma.

[captionid=”attachment_2198″align=”alignright”width=”479″]MáriaGezeová[/caption]

Problém nastáva, keď si do luxusnej reštaurácie prídete len niečo vypiť. Raz som sa z dlhej chvíle rozhodla prísť si sadnúť na čaj do jednej z týchto reštaurácií. Nakoľko bola zima, a ja som mala voľných 20 minút, objednala som si iba bylinkový čaj. K tomu mi priniesli predjedlo, ktoré sa však k nápojom nepodáva. Čašníci sa na seba chvíľu spýtavo pozerali a rozhodovali sa, či mi predjedlo zoberú alebo ho nechajú na stole napospas môjmu hladnému pohľadu. Ja som ich dilemu vyriešila po slovensky – predjedlo som zjedla. Situáciu prišiel zachrániť vedúci čašníkov, ktorý bol, ako sa neskôr ukázalo, zo Srbska. Po 15 minútovom príjemnom rozhovore ma vyprevadil so slovami, že sa mám určite ešte niekedy zastaviť. A ešte mi aj galantne pomohol do kabáta.

Nepísané pravidlá

Nepísaným povinným pravidlom v Amerike je dávať všade a každému sprepitné /tipping/. Zvyčajne je to vo výške 20 % z poskytnutej služby či jedla. Pričom povinnosť nechať tip sa uplatňuje aj v prípade, že je zákazník vrcholne nespokojný, a to vo výške aspoň 10%. Pre tých váhavejších môže byť nápomocný zvyk, tzv. double tax. Teda dvojnásobná výška dane z daného jedla, ktorú vyčítate z predloženého účtu. Vtedy si môžete byť istý, že ste čašníkovi dali správnu sumu.

[captionid=”attachment_2200″align=”alignleft”width=”479″]MáriaGezeová[/caption]

Koliba vo veľkomeste

New York ako kozmopolitné mesto sa môže pochváliť gastronomickými zariadeniami mnohých národností. K obľúbeným patrí hlavne japonská Koi Restaurant pri Briant Parku, africká Braai na Päťdesiatej prvej alebo Russian Samovar v blizkosti Times Square. Na doplnenie koloritu samozrejme nechýbaju ani slovenské a české reštaurácie. Veľmi obľúbená je Koliba, ktorá sa nachádza v časti Queens. V štýlovom prostredí s príjemným personálom si môžete pripomenúť “vôňu domova” ochutnaním klasických dobrôt slovenskej a českej kuchyne, či degustovať niečo tekuté. A stretnutie s rodákmi určite zaženie každý svetabôľ. Veľmi obľúbená Bohemian Hall & Beer Garden bola niekoľko rokov po sebe ocenená ako najlepšia Beer Garden v celom NYC a nachádza sa v časti Astoria. Tu rada a často hráva aj slovenská ľudová kapela Pajtáši, ktorá rozohní aj miestnych štamgastov. Zlatá Praha a Klub 21 na Queens sú tiež výborné miesta na stretnutie s gurmánmi. Vyprážaný syr, bryndzové halušky alebo knedlo-vepřo-zelo sú balzamom pre slovenskú a českú dušu. Ale hlavne pre chuťové poháriky.

Manhattan ako prímorská oblasť je miesto, kde nemusíte mať strach pri ochutnávaní morských pokrmov. V tomto prípade odporúčam sympatickú reštauráciu Bubba Gump, kde majú azda tie najväčšie a najlepšie schrimpy (krevety) na celom ostrove. Znie vám povedome? Názov je prebraný z kultového filmu s Tomom Hanksom Forest Gump. Príjemný personál a prostredie, kde všetko pôsobí jednoducho a prirodzene, to je Buba Gump. Táto obrovská reštaurácia na Times Square je však premysleným kolosom, kde všetko funguje ako hodinky. Od usadenia hostí, predstavenia sa obsluhujúceho a odporučenia špecialit, až po zaželanie pekného dňa a poďakovania. Tak, ako to má Amerika rada: veľa pozornosti a pobehovania okolo zákazníka.

Tu na Manhattane zoženiete a ochutnáte všetko. Záleží len od gusta a náročnosti zákazníka. V Big Apple je zhustený výber toho najlepšieho z jedál z celého sveta. Určite uspokojí aj tie najbláznivejšie požiadavky.

Autor: Mária Gezeová

20. augusta 2010

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: Webnoviny.sk