Medvede objavujú západ

Medvede objavujú západ
Kým v oblastiach kde sa táto naša najväčšia šelma vyskytuje bez prerušenia len mávajú rukou, na západe v minulom roku vyvolali správy o ich výskyte nepríjemné rozčarovanie a strach. Vladimír Kampf

Kým v oblastiach kde sa táto naša najväčšia šelma vyskytuje bez prerušenia len mávajú rukou, na západe v minulom roku vyvolali správy o ich výskyte nepríjemné rozčarovanie a strach.

Nad Smolenicami pri turistických chodníkoch oznamovali v lete roku 2012 výstražné tabule možný výskyt obrovských chlpáčov. V niekoľkých dedinách pod malými Karpatmi obecné rozhlasy varovali pred týmito šelmami. Niektorí opatrnejší turisti pred týmito chýrmi zaváhali a túru cez lesy si radšej rozmysleli. Poľovníci a zoólogovia v medveďom hľadaní nových potravinových revírov nevidia nič zvláštne. Zvláštne im pripadá iba to, že medveď naďalej zostáva prísne chránený.

Aj keď sa to ochranárskym organizáciám nepáči Slovensko už pravdepodobne má najväčšiu hustotu výskytu medveďov hnedých na svete. “Staré vytláčajú mladé do nových revírov. Podľa mňa je ich nadmerná ochrana časovaná bomba,” myslí si tvorca televíznej relácie o prírode Halali Alojz Kaššák. V našich končinách je pre medveďa lepšia prístupnosť potravinových zdrojov.

Zaručene ho videli už pri Novom meste nad Váhom a jedného zrazil kamión na diaľnici pri Malackách. Možno sa sem doviezol z inej oblasti, kde pred tým ťahač s návesom stáli a na diaľnici len vypadol. “Mladé medvede sa boja starých teritoriálnych kusov. Hľadajú si životný priestor. Inak by nemali dôvod odchádzať do lokalít, kde už ohrozujú aj ľudí a kde by sme ich najradšej nevideli.” Je možné, že po zimnom spánku budú mackovia ďalej objavovať nové teritóriá.

Medveď hnedý je najrozšírenejším medvedím druhom. Má desať poddruhov. Medzi najväčšie patria Kodiak a jeho kamčatský kolega. Dospelé jedince vážia od 150 do 370 kilogramov. Živia sa bobuľami, trávou, korienkami, ovocím, lístím, orechmi, semenami, rybami, hmyzom a zavše aj inými zvieratami. Na svete žije do dvestotisíc medveďov hnedých.

Kým v oblastiach kde sa táto naša najväčšia šelma vyskytuje bez prerušenia len mávajú rukou, na západe v minulom roku vyvolali správy o ich výskyte nepríjemné rozčarovanie a strach.

20. marca 2013

Najčítanejšie za 24 hod