Chute Saigonu

Chute Saigonu
SITA

Keď sa povedalo Vietnam, predstavila som si tržnicu, tovar z dielne „original fake“, krajinu rezancového typu niekde v Indočíne a amerických vojakov v džungli.

Nikdy ma nenapadlo spojovať túto krajinu s vynikajúcim jedlom, vôňami a milými usmievavými ľuďmi.

Po prílete do Saigonu, pardon Ho-či-minh town, som začala s ochutnávaním Vietnamu. Na rohu ulice som si objednala denné menu – foga, teda vlastne Pho Ga. Pristála mi na stole misa polievky s tenkými ryžovými rezancami, kuracím mäso, zelenými listami, ďalej miska s hnedou priesvitnou omáčkou s nakrájanými chilli papričkami a „paličky“. Od miestnych som odkukala ako na to. Bola voňavá, pikantná, úplne iná. Vyvážená chuť. Posilnila ma na vyjednávací maratón na tržnici Ben Thanh – dopadol skvele.

Kam ďalej? Miestne cestovné kancelárie doporučovali deltu Mekongu. Jedinečná sieť kanálov, ostrovčekov, milí ľudia, ovocné sady, rybárov a riečny trh. To všetko som tam našla a ešte niečo navyše. Chuť čerstvo natrhaného pomela, papáje, manga. Jedovatoružový dragon fruit s čiernymi bodkami vo vnútri, obrovský žltý jack fruit. A kde inde ho zjesť ako v hojdacej sieti zavesenej na ovocnom strome. Alebo olúpaný ananás priamo od roľníka predávajúceho na lodi na riečnom trhu. Úžasné, až na to vstávanie ráno o štvrtej.

Čo na večeru v delte Mekongu? Paradajková polievočka (štandardná európska veľkosť, ale štvrtina Pho Ga), krevety na kari alebo úhor so zeleninou a orieškami? Prečo nie všetko? Ale úplne najlepšie boli jarné závitky, nie tie čo sa predávajú u nás vyprážané vo fritéze. V každom stánku, bufete, reštaurácii mali čerstvé nesmažené a v každom iné. Krevety, bravčové mäso, zelenina, vajíčka, kuracie mäso a ryžové rezance v ryžovom papieri.

Spomienky pomaly blednú, ale pripomínajú mi ich fotky. Vietnamskú kuchyňu si však môžete užiť aj tu. Je lepšia ako čínska a menej ostrá ako thajská. Viac zeleniny, polievočka, smažené a grilované krevety. Môžete vyraziť do pravej vietnamskej reštaurácie (doporučujem Little Hanoi na tržnici Sapa, Praha 4 Libuš), alebo si tieto dobroty uvariť doma. Začala som variť podľa kuchárky (Periplus editions, vietnamese cooking made easy). Postupe Pho Ga, grilované tigrie krevety na cesnaku, jarné závitky, krevety s medovým ďumbierom, šalát z výhonkov a mrkvy. U mňa v chladničke nájdete rybiu omáčku, chilli papričky, ďumbier čerstvý a zaváraný a takisto ustricovú omáčku.

Skúste uvariť niečo nové, vaši priatelia túto voňavú exotickú kuchyňu určite ocenia.

Text, foto: Mirka Grniaková

16. mája 2010

Súvisiace témy:

Najčítanejšie za 24 hod

Autor: Mirka Grniaková